neděle 27. září 2020

Sběr a čištění pryskyřice v domácích podmínkách

 Kdyby vás taky přepadla touhla hrát si na středověk, kdy se roztopenou smůlou léčilo i mučilo, třeba vám k něčemu bude postup, jak pryskyřici sbírám a zpracovávám já. K voskování se nejlépe hodí pryskyřice ze statných borovic čeledi Pinaceae, které v českých luzích a hájích člověk příliš často nepotká. Borovicím se ale výborně daří v zemích jako je Francie, Portugasko či USA, což jsou spolu s Čínou jedni z hlavních vývozců pryskyřice ve světě. Člověk by žasnul, v čem všem pryskyřici najdete, netušila jsem, že je třeba i v náplastech. Na dovolené jak ve Francii, tak v USA se mi podařilo najít a nasbírat krásné velké kusy pryskyřice. Naleziště jsou tak fascinující, že jsem jedno z nich natočila na video, koukněte se.


Když je pryskyřice nasbíraná, vypadá zhruba takhle. Je v ní spousta larviček, jehličí a všeho možného, čeho je potřeba se zbavit.



Pryskyřici zásadně zpracovávám na chalupě v dílně a používám k tomu nádobí a hadry, které nemají jiné využití. Je to práce sajrajtoidní jako blázen a jak vám to někam kápne, pryč to snadno nedostanete. Můj postup je syntézou několika dnů sjíždění různých návodů na čištění pryskyřice na blozích a youtube kanálech a určitě to není jediný správný způsob. Předávám ho proto, že mně funguje.

Co k čištění používám:

- starý hrnec 

- zavařovací sklenici

- staré sítko

- staré třičko

 - klacek z lesa na míchání


Postup: 

Smůlu se vším možným, co se v ní schovalo od jehličí po hmyz, přesypejte do zavařovačky. Někdy je pryskyřice v přírodě sama dost lepkavá a vyplatí se ji do nádoby, ve které ji budete rozpouštět, rovnou i sbírat. Můžete samozřejmě sbírat a používat smůlu z různých stromů, na voskování ubrousků, kvůli kterému na můj blog nejčastěji chodíte, se ale hodí jen borová pryskyřice (Proč, to vysvětluju v minulém postu.). Ta se používá i při výrobě mastí a různých kosmetických přípravků nejčastěji. Místo zavařovačky můžete použít třeba prázdnou konzervu, nebo jinou nádobu, kterou bude později možné použít na vodní lázeň. 

1. Pryskyřici rozpustěte ve vodní lázni, a až povolí vyberte z ní nějvětší kusy nečistot. Pomůže, když použijete vyšší hrnec nebo nižší nádobu na pryskyřici. Kombinace zavařovačka a kastrol, kterou jsem pouřila při focení, nefunguje úplně ideálně. Pryskyřice nebude nikdy úplně tekutá, stačí, aby byla tak povolená, že z ní půjdou věci dobře vytahovat a půjde z nádoby dobře překlopit. Pokud vám přijde, že v pryskyřici vlastně žádné nečistoty nemáte, můžete první krok vynechat. 

2. Povolenou pryskyřici vyškrabte do starého hadru. Přidejte k ní několik kamínků a naběračku, lžíci, klacek nebo nějaký jiný dlouhý předmět, za který budete balíček s pryskyřicí moci držet při vaření. Kamínky se do pryskyřice přidávají proto, že jsou těžké a při vaření ve vodě pomůžou smůle oddělit se od přírodnin, které jsou na ní ještě nalepené. Já jsem část pryskyřice pro účely focení nalila do starého cedníku, ten je rozhodně lepší než naběračka, protože má dírky a pryskyřice jím při vaření snadno proteče.

3., 4.  Látkový balíček pevně zavažte a znovu vložte do hrnce s vodou. Přiveďte vodu k varu a nechejte pryskyřici vyvařit. Smůla se při varu krásně topí, proniká oky tkaniny do vody a usazuje po stranách a na dně hrnce. 

5. 6.  Lžící nebo třeba kusem polínka vyvařenou pryskyřici z hladiny a okrajů sbírejte a dávejte stranou na přichystanou podložku. Je to trochu, jako když sbíráte mastná oka z polívky. Já jsem jako podložku použila pečící papír, cokoliv, z čeho jdou věci dobře sloupnout, by ale mělo fungovat taky.

7. - 12. Díky obsahu vody je vyvařená pryskyčice matná a vláčná. Pro výrobu např. masti je to konzistence ideální, pryskyřici do voskovací směsi je ale potřeba vody zbavit. Vyvařenou pryskyřici nechejte trochu vychladnou, pak z podloužky sloupněte a opět dejte kastrolu, tentokrát ovšem BEZ VODY! Na mírném ohni pryskyřici za stálého míchání klackem nebo lžící redukujte tak dlouho, až se voda odpaří a zůstane vám krásná, čitá, jantarově zbarvená hmota. Ještě horkou ji vylijte zpět na pečicí papír a nechte vychladnout. Voila, dílo je hotovo. 

Pokud vám tento postup přijde příliš náročný, koukněte se k nám do obchodu, kde prodáváme pryskyřici už nasbíranou, vyčištěnou, namletou a zabalenou. Jde o stejnou pryskyřici, kterou momentálně používáme na voskování my, koupenou od německého dodavatele. Píšu o ní v jednom z minulých článků.

Tak co, koho z vás to láká a kdo se do sběru a čištění pustí? Anebo už jste se pustili a děláte to jinak? Na vaše tipy a zkušenosti jsem moc zvědavá a budu ráda, když se podělíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat